În cursul soluționării conflictelor de natură procesuală civilă sau penală, sau atunci când se examinează alte dispute, participanții la proces/dispute fără cunoștințe juridice fac adesea confuzie între conceptele de "expertiză judiciară" și "expertiză extrajudiciară".
Să analizăm principiile de desfășurare a celor două tipuri de cercetare.
Expertiza judiciară
Caracteristicile distinctive sunt:
- Denumirea este clar fixată în actele normativ-juridice ale Republicii Moldova.
- Desemnarea acestui tip de cercetare poate fi inițiată de persoane autorizate: judecători, angajați ai organelor de anchetă, angajați ai Procuraturii, care emit o hotărâre în acest sens.
- În majoritatea cazurilor, cercetarea este numită în cadrul unei cauze penale sau civile, pentru dezvăluirea circumstanțelor relevante cauzelor și a răspunsurilor la întrebările adresate expertului.
- În cazul în care expertiza judiciară, cât și cea extrajudiciară sunt efectuate în același timp, judecătorii o apreciază adesea pe prima ca fiind fundamentală și mai importantă.
- Rezultatele sunt formalizate în conformitate cu reglementările strict stabilite.
- Recunoașterea legitimității expertizei se bazează pe lista autorizată de persoane care o pot iniția.
- Există o răspundere penală pentru rezultate false.
Expertiza extrajudiciară
Caracteristicile distinctive ale expertizei extrajudiciare sunt:
- Denumirea poate fi diferită: act de efectuare a unei expertize, raport de expertiză (cu indicarea locului de muncă și a numelui și prenumelui), etc. În cazul în care acest tip de cercetare este numit "expertiză judiciară", de cele mai multe ori se face în mod deliberat pentru a întârzia sau a încurca procesul, deoarece reprezintă o încălcare directă a normelor de drept.
- Inițial, cercetarea extrajudiciară nu are nicio legătură cu autoritățile judiciare și este solicitată de reclamant, de pârât sau de o altă parte interesată. Aceștia inițiază desfășurarea acesteia fără a avea o desemnare condiționată de legislație.
- Necesitatea acestui studiu apare în următoarele cazuri:
- Atunci când se încearcă o metodă de soluționare a conflictelor înainte de proces;
- Ca parte a bazei probatorii înainte sau în timpul procesului;
- Atunci când un judecător refuză să numească o expertiză judiciară;
- Pentru a fundamenta pretențiile formulate în cadrul unei acțiuni civile.
- De cele mai multe ori este de importanță secundară, în cazul în care o expertiză judiciară a fost inițiată de persoane autorizate.
- Aceasta nu are o formă clar stabilită de legislație, putând fi întocmită în mod independent de către expert sau pe baza reglementărilor interne ale organizației care furnizează aceste servicii.
- Legalitatea este confirmată în cazul în care există o cerere oficială de prestare a acestui serviciu. În cazul în care un cetățean, din anumite motive, nu este capabil să facă o comandă în mod independent, este posibil să atragă un notar, care va emite o hotărâre privind numirea expertizei de către expertul nostru.
Specialiștii companiei "Ratmir" au experiență profesională în efectuarea expertizei de evaluare a bunurilor imobile de diferite tipuri: de la evaluarea clădirilor și încăperilor izolate până la evaluarea complexelor mari și a bazelor industriale.
Pentru a economisi resurse și timp, contactați juriștii și specialiștii profesioniști care au experiență în acest domeniu.
Dacă doriți să solicitați o expertiză judiciară/extrajudiciară pentru dvs. sau pentru afacerea dvs., sunați la telefoanele de pe site sau lăsați o cerere prin intermediul formularului de feedback.